duminică, 2 mai 2010

Rolul antibioticilor si administrarea acestora

Antibioticile sunt substante chimice organice produse de microorganisme sau obtinute prin sinteza sau semisinteza care in doze foarte mici, inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene.

Rolul antibioticului este acela de a stopa reproducerea bacteriilor prin diferite metode.
Antibioticele au un rol bine stabilit în tratamentul complicaţiilor septice ale bolilor inflamatorii intestinale (IBD), cum sunt abcesele şi infecţiile plăgilor. Spre deosebire de aceasta, beneficiul lor în ceea ce priveşte tratamentul procesului patologic primar propriu-zis, nu a fost dovedit încă în trialurile clinice, deşi sunt folosite în mod curent [124].
Raţionamentul se bazează pe o largă evidenţă ce demonstrează faptul că bacteriile luminale au un rol important în patogenia IBD.
Antibioticul este un compus chimic creat pentru a distruge bacterii. Poate fi produs în mod natural ori pe cale sintetică. Rolul antibioticului este acela de a stopa reproducerea bacteriilor prin diferite metode. Există antibiotice care doar blochează metabolismul bacteriilor, lăsând sistemul imunitar să le distrugă şi antibiotice care au scopul de a ucide bacteriile. De asemenea, antibioticul poate fi folosit şi preventiv, ca de exemplu pentru a preîntâmpina apariţia infecţiilor, înaintea unor operaţii.
Tratamentul cu antibiotice are puterea de a influenţa evoluţia IBD prin diferite mecanisme:
  • descreşterea concentraţiei bacteriene în lumenul intestinal;
  • alterarea compoziţiei microflorei intestinale în favoarea bacteriilor benefice;
  • diminuarea invaziei bacteriene tisulare şi tratarea microabceselor;
  • diminuarea translocării bacteriene în dezvoltarea BC. substante chimice nocive.

Niciun comentariu: